Колко пари да давам на детето си, когато започне училище –

...
Колко пари да давам на детето си, когато започне училище –
Коментари Харесай

По колко джобни да даваме на ученика?

Колко пари да давам на детето си, когато стартира училище – този въпрос си задават доста родители при започване на образователната година. Еднозначен отговор, несъмнено, няма.

Основните фактори, с които е редно да съобразите решението си, са:

възраст на детето,

прочувствена просветеност,

тип на учебното заведение, което посещава,

условия,

фамилни финансови благоприятни условия и др. 

Психолозите поучават първоначално да даваме на ученика пари всеки ден, а на по-късен - да му отпускаме седмичен бюджет.

Джобните пари за ученика нарастват правопропорционално с възрастта и способността му да прави оценка цената им. Даването на пари на децата е едно от дейностите с висока възпитателна посока. Когато е директен участник в спестяването или харченето им, по-лесно и обективно може да оцени и приемането им.

Според една необятно публикувана в родителските конгреси формула, сумата, която детето би трябвало да получава, е равна на възрастта на детето, умножена по 50 ст. Така първолакът на 7 година следва да получава по 3.50 дневно. 

В взаимозависимост от учебното заведение, което посещава, на първокласниците може и да не е разрешено да вървят сами до учебна лафка или магазинче. В подобен случай детето няма потребност от джобни пари. Изхранването нормално е в столовата или подсигурявате вода и храна, които си носи.

От втори до четвърти клас децата получават приблизително сред 2 и 5 лева дневни джобни.

Носенето на вода и закуска от у дома още веднъж е целесъобразно, изключително с оглед качеството на храната, което ученикът получава. За страдание, всички сме виждали тестените закуски с няколко капки кетчуп и парче колбас. Дневните пари се дават освен с цел да си купува детето нещо, само че най-много с цел да се научи да работи с тях, да преценя единствено какъв брой и защо да ги похарчи.

От пети до седми клас сумата варира от 5 до 30 лева. В джобните дневни суми са включени пари и за тренировки, ядене на открито, и други действия, написа ladyzone.bg.

 

Електронните дебитни карти със заредена сума също са вид за джобни, само че подобаващ за по-големи деца. Причината е, че с тях те не виждат парите действително, което пречи на вярната преценка. Все още съществува и усложнението, че не всички търговски обекти разполагат с ПОС терминали.

Въпросът с джобните нормално се разисква и на родителските срещи при започване на годината. Това е сполучлив метод да се контролират прекомерно огромните разлики, които може да има в джобните на другите деца.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР